Hogyan böjtöljünk?

 

1. Mi a böjt?
A böjtölés az ételtől való tartózkodás szellemi célokért.
Rendszerint nem a folyadékoktól való tartózkodás, hanem a szilárd ételtől, bár vannak bibliai példák, amikor emberek böjtöltek étel és víz nélkül negyven napig is.

2. Kell-e minden kereszténynek böjtölnie?
Igen, kivéve, akinek egészsége ezt nem engedi meg.
Mt. 6.16 „Amikor pedig böjtöltök …
Mt. 6.17 Amikor pedig te böjtölsz …

3. Hogyan készüljek a böjtre?
3.1 Legfontosabb a helyes hozzáállás, mert ezt is csak hitből érdemes megtenni. Tudnod kell, hogy Isten akarata a számodra, hogy böjtölj, és Isten meg tud áldani, amikor az Ő akarata szerint böjtölsz.
Az hogy böjtölsz a te személyes döntésed kell, hogy legyen. (Nem kell várni olyannal kapcsolatban különleges kijelentést, ami már benne van a Bibliában.)

Nem az étel megvonása visz közelebb Istenhez!
1Kor. 8.8 Az étel pedig nem változtat Istenhez való viszonyunkon…

Csak hit által jutunk közelebb Istenhez!
Zsid. 11.6 Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.

3.2 Jó viszonyulásunk legyen a saját testünk felé!
Testünk a Szentlélek temploma (1Kor.6:19-20). A Szentlélek lakóhelye!
Testünk eszköz (fegyver) lehet, amit Isten tud használni:
Róm. 6.12-13 Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedelmeskedjetek kívánságainak. 13 Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek. Tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek.

3.3 Beszéld meg előre házastársaddal gyakorlati okokból.

4. Mi a böjtölés célja?
- Megalázkodás Isten előtt Ezsd.8:21
- Közelebb kerülés Istenhez Dán.9:3
- Gyógyulás, szabadulás Mk.9:25-29
- Isten természetfeletti beavatkozásának szükségessége 2.Krón.20.
- Másokért való közbenjárás
- Hasznos, ha meghatározott célokért böjtölsz, és tételesen le is írod ezeket. Ha megőrzöd ezt a listát, és később előveszed, a hited megerősödik majd látván, hogy milyen sok kérésed teljesült.
- Segíthet egy ilyen lista öt különböző kategóriába osztva az imatémákat:
A - saját szellemi szükségleteim;
B - a családom szükségletei;
C - az Eklézsia szükségletei;
D - nemzetem szükségletei;
E - a világ szükségletei.

5. Mennyi ideig böjtöljek?
- 1- max. 40 napig.
- Ne kezdd hosszabb idővel! Legyél fokozatos, ne tegyél túl nagy lépést!
- A helyes indítékaid és a hitből való cselekvés fontosabb, mint az időtartam.

6. Mi történik a böjtölés alatt?
6.1 A böjt ideje alatt bőségesen szánj időt a Biblia tanulmányozására. Ha lehetséges, minden imádkozás előtt olvass el egy Igerészt. Különösen nagy segítséget nyújt ebben az időszakban a Zsoltárok olvasása. Olvasd őket hangosan, és azonosulj a benne található imákkal, hálaadásokkal és megvallásokkal.
6.2 Fegyverkezz fel szellemi támadások ellen.
6.3 Ne vegyél fel vallásos külsőt! Ne tudasd mindenkivel, hogy böjtölsz! Néhány embernek meg kell tudnia, de ne csinálj belőle bemutatót!
6.4 Böjtölés során ne űzzük a kedvtelésünket: minden szórakozást, hobbit, szabadidős tevékenységet (TV!) ilyenkor jó felfüggeszteni, és az így felszabaduló időt az imára, az Istenkeresésre, az Igére, az elmélkedésre fordítani.

Kevés kivételtől eltekintve, a böjtölés nem akadályoz meg abban, hogy folytasd rendes tevékenységeidet (munka, szolgálat, stb.).

7. A helyesen alkalmazott, hitből fakadó böjt eredménye Ézs.58. alapján:
Ézs. 58.8-9 Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az ÚR dicsősége lesz mögötted. 9 Ha segítségül hívod az URat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok! Ha majd senkire sem raksz jármot, nem mutogatsz ujjal, és nem beszélsz álnokul,
Ézs. 58.11-12 Az ÚR vezet majd szüntelen, kopár földön is jól tart téged. Csontjaidat megerősíti, olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz. 12 Fölépítik fiaid az ősi romokat, falat emelsz a régiek által lerakott alapokra; a rések befalazójának neveznek, aki romokat tesz újra lakhatóvá.